Saturday, March 26, 2011

LOMOGRAPHY

Huahua talk show on air now...

Hari ini ahad,jadi kita enjoy dan relax.Haa...sebelum aku nak start,sape2 suke gambar????mesti semua sukakan or nak sangat-sangat bergambar sakan.Ala,tak dapat jadi artis,bergambar macam artis pun jadikan??haha...just kidding.Ni aku nak cite sal lomography..

APA ITU LOMOGRAPHY

Lomography adalah satu cabang dalam photography.Tapi,lomo ni lain sket dari photography biase,sebab..lomography ni menggunanakan film lame.Ala,macam camera lama-lama yang guna kodak tu.Haa...tu la lomography,dan camera lak,kecik dan tak besar gedabak macam dslr.

Selain daripada itu,lomography gak ada ciri-ciri sendiri.Maksud nya kualiti gambar yang diperolehi lepas snap picture.Kadang-kadang,ade yang blur,overbright,saturation tinggi or rendah..dan macam-macam lagi.Selain itu,yang special lomo ni,korang boleh experiment dengan gambar,macam snap 2 picture in one slide film.Aku sebut je ni sebab nk cite aku tak tahu,tapi kalau korang tengok gambar..baru korang paham kan.Nanti aku show some picture k.


JENIS-JENIS CAMERA LOMOGRAPHY



Ha..ini la diana f+. Camera ini la yang paling banyak kot orang guna,tapi ade lagi dan banyak jenis lomo camera.


ini pula LC-A,camera lomo yang first.Nice dan simple,tapi harga skrang dah mahal kot dari diana.


Macam old skool camera kan,haa...ni la lubitel.Camera ini ada skit mahal sebab dah nama old skool,time Albert Einstein kot dah ade camera ni..hahaha

  
ni pulak fish eye no 2.Korang mesti hairan,amende yang macam mata dinasor tu??hehe..dah nama fish eye,so gambar yang terhasil dari camera ini da shape tersendiri.

banyak lagi jenis camera lomography,tapi ni aku pick random.Ade pop9,supersample,colorflash...dan macam-macam lagi.Korang boleh search kat google k.

GAMBAR-GAMBAR FROM LOMOGRAPHY





ni some example dari fish eye camera...nice kan..macam mata ikan.Haha..tiada la..- image from google-




ini pulak gambar terhasil dari LC-A dan diana siri.nice ape,tapi korang mesti ade camera dulu baru la dapat snap picture korang suka...

dan ini sample-sample gambar yang terhasil dari lomography.










-all sources picture taken from Google-

tengok,hasil Lomography,nice kan....so kalau kolau korang nak.Mesti ade camera dulu k..dan cari la kawan-kawan yang interest dalam lomo gak..senang cite when snap2 time outing.


10 GOLDEN RULE OF LOMOGRAPY

  1. Take your camera everywhere you go - bawalah camera lomo anda dan gantong kat badan kemana anda pergi.
  2. Use it any time -day or night- tak kira siang or malam,korang snap jer picture...tu la lomography
  3. Lomography is not an interference in your life, but part of it -lomography ni bukan la menggangu hidup anda,tapi sebahagian hidup anda sekiranya anda memang minat lomography
  4. Try the shot from the hip -cube snap picture tu dari bawah(aras pinggul anda k)
  5. Approach the objects of your lomographic desire as close as possible -seboleh-bolehnye,time snap tu,kalau boleh dekat2 dengan apa yang korang nak picture untuk kualiti picture yang memuaskan
  6. Don't think -jangan banyak pikir,just snap..
  7. Be fast -mesti pantas,sebab apa yang berlaku sepantas kilat...tekan snap,tekan snap...tu jue
  8. You don't have to know beforehand what you captured on film -ni korang jangan binggung dengan apa hasil yang korang perolehi lepas snap picture,just snap banyak2....
  9. Afterward either -lepas snap banyak2,jangan pikir banyak lagi..tuka film...snap lagi..
  10. Don' worry about rules. -rule....ekot je instinct korang...ade sign no photography..lantak la..aku punye hobi nk snap picture..tu la maksudnya....be yourself 





so,menarik kan lomography..lagipun bajet untuk lomo ni sesuai la sapa yang ekonomi yang agak kurang..sebab harga camera tu murah...Dan yang penting,kecil,ringkas,dan kualiti picture yang berbeza.

Akhir kata,information yang aku kongsi ni ada kurang or salah..harap maaf k..sebab ni aku cite dan read from web k..Kalau korang nk tahu,korang tanya la orang yang memang hobi dalam Lomography.Aku lak..on the way sebab belom ada camera k..Hehe...

Huahua signing off

0 comments:

Post a Comment